Welcome to Our Website

Je gezondheid checken voor vertrek

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je gezondheid op peil is. Dit betekent dat je moet nagaan welke vaccinaties en medicijnen nodig zijn voor de bestemming waar je naartoe reist. Veel tropische landen vereisen bijvoorbeeld een vaccinatie tegen gele koorts, en in gebieden waar malaria voorkomt, is het verstandig om malariaprofylaxe te gebruiken. Raadpleeg hiervoor tijdig een gespecialiseerde arts of een reiskliniek, die je kan adviseren over de benodigde vaccinaties en maatregelen.

Naast het controleren van je gezondheid is het ook essentieel om een goede reisverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering dekt niet alleen onverwachte medische kosten, maar kan ook van pas komen bij bijvoorbeeld diefstal of als je reis onverwachts geannuleerd moet worden. Lees de polisvoorwaarden goed door zodat je weet wat wel en niet gedekt is en kom niet voor vervelende verrassingen te staan.

Pak je koffer met gezond verstand

Wanneer je je koffer inpakt, denk dan ook aan je gezondheid. Een goed gevulde EHBO-kit mag zeker niet ontbreken. Hierin horen basisitems zoals pleisters, verband, een thermometer, desinfectiemiddel en eventueel een tekentang. Vergeet ook niet voldoende voorraad van je reguliere medicatie mee te nemen, plus de bijbehorende doktersrecepten. Het kan handig zijn om een lijstje te maken zodat je niets vergeet.

Het kan ook slim zijn om middelen tegen reisziekte, diarree of constipatie in te pakken, afhankelijk van je bestemming en persoonlijke gevoeligheid voor dit soort kwalen. Zo kun je ongemak tijdens je reis tot een minimum beperken en optimaal genieten van je avontuur.

Eten en drinken in het buitenland

Een van de grootste genoegens van reizen is het proberen van nieuwe gerechten en drankjes. Echter, een andere eetcultuur kan soms ook maagklachten veroorzaken. Wees daarom voorzichtig met straatvoedsel en zorg ervoor dat je eten goed gekookt en vers is. Drink water uit verzegelde flessen en vermijd ijsblokjes, tenzij je zeker weet dat ze van gefilterd water zijn gemaakt.

Mocht je toch last krijgen van maagklachten, zorg dan dat je middelen zoals ORS (Oral Rehydration Salts) bij je hebt om uitdroging te voorkomen en weet waar je ter plaatse terecht kunt voor medische hulp. Een goede voorbereiding kan veel ellende voorkomen.

Blijf fit tijdens je reis

Ook onderweg is het belangrijk om aan je gezondheid te denken. Lange vluchten of autoritten kunnen vermoeiend zijn en het risico op trombose verhogen. Zorg daarom dat je regelmatig beweegt door even te lopen of oefeningen te doen op je stoel. Ook voldoende water drinken is essentieel om gehydrateerd te blijven.

Ontspanning is ook een belangrijk aspect van fit blijven tijdens je reis. Neem de tijd voor rustmomenten en probeer stress te vermijden. Zo kom je uitgerust op je bestemming aan en kun je er direct op uit om nieuwe ervaringen op te doen.

Omgaan met jetlag en tijdverschillen

Een jetlag kan de start van je vakantie flink verstoren. Om de effecten van een jetlag te minimaliseren, is het raadzaam om in de dagen voor vertrek alvast geleidelijk je slaapritme aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Probeer ook tijdens de vlucht voldoende te rusten en vermijd het drinken van alcohol en cafeïne.

Eenmaal aangekomen helpt het om direct het lokale dagritme aan te nemen. Ga naar buiten, zoek het daglicht op en blijf actief tot aan de lokale bedtijd. Dit kan helpen jouw biologische klok sneller in het gareel te krijgen.

Terug thuis zonder zorgen

Na een heerlijke vakantie wil je natuurlijk niet thuis komen met gezondheidsklachten. Let daarom ook op eventuele symptomen die kunnen wijzen op ziektes die je op reis hebt kunnen oplopen, zoals koorts, diarree of huiduitslag. Aarzel niet om naar de huisarts te gaan als klachten aanhouden of als je bezorgd bent over je gezondheid na terugkomst.

Ook is het slim om na te gaan of er geen nazorg nodig is in termen van vaccinaties of andere preventieve maatregelen. Soms is het aanbevolen om nog een vervolgvaccinatie te krijgen of een controle uit te voeren na thuiskomst. Met deze laatste stappen zorg je ervoor dat niet alleen jouw vakantieherinneringen maar ook je gezondheid in topconditie blijft.