Welcome to Our Website

Waarom vaccinaties belangrijk zijn voor jouw avontuur

Stel je voor, de koffers zijn gepakt, je reisroute ligt klaar en je voelt de opwinding voor die langverwachte trip naar Vietnam of Zuid-Afrika. Maar heb je ook aan je gezondheid gedacht? Juist vaccinaties zijn een essentieel onderdeel van je reisvoorbereiding. Ze beschermen je tegen ziektes die in andere landen nog welig tieren en waarvoor we in Nederland niet altijd immuun zijn. Zie het als een onzichtbaar schild dat je meeneemt op reis.

Vaccinaties bieden niet alleen bescherming voor jou, maar ook voor de lokale bevolking en andere reizigers. Ze helpen namelijk de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Met name in landen waar medische zorg niet altijd even toegankelijk is, kan een eenvoudige ziekte al snel een groot probleem worden. Dus voordat je het avontuur tegemoet vliegt, is het slim om even stil te staan bij de nodige vaccinaties vietnam of Zuid-Afrika.

De voorbereidingschecklist voor gezond op reis

Je hebt je vluchten geboekt, hotels gereserveerd en misschien zelfs al een paar woorden Vietnamees of Zulu geleerd. Maar is je lichaam ook klaar voor de reis? Een goede gezondheidscheck en de juiste vaccinaties mogen niet ontbreken op je checklist. Een bezoek aan een gespecialiseerde kliniek zoals Vaccinaties Op Reis kan je hierbij helpen.

Bij zo’n bezoek wordt er gekeken naar welke vaccinaties je nodig hebt, afhankelijk van je bestemming en de duur van je verblijf. Ook krijg je advies over wat je zelf kunt doen om gezond te blijven tijdens je reis, zoals het samenstellen van een persoonlijke gezondheidskit met bijvoorbeeld ORS tegen uitdroging en een goede insectenwerend middel.

Hoe kies je de juiste vaccinaties?

Eén van de eerste dingen om te doen is nagaan welke vaccinaties aanbevolen of verplicht zijn voor Vietnam of vaccinaties zuid afrika. Voor beiden landen geldt dat vaccinaties zoals DTP en Hepatitis A sterk aangeraden worden. In Vietnam kun je daarnaast te maken krijgen met ziektes als buiktyfus en hepatitis B, vooral bij langere verblijven of specifieke risico’s. Hetzelfde geldt voor Zuid-Afrika, waarbij ook nog eens preventieve maatregelen tegen malaria noodzakelijk kunnen zijn.

Voor Vietnam zijn er geen verplichte vaccinaties, maar afhankelijk van waar je precies heen gaat kunnen er aanvullende vaccinaties aangeraden worden zoals tegen Japanse Encefalitis of rabiës. Bij reizen naar Zuid-Afrika is alleen een gele koortsvaccinatie verplicht als je uit een land komt waar gele koorts heerst. Alle aanbevolen en verplichte vaccinaties dienen idealiter ruim voor vertrek toegediend te worden.

Gezond blijven tijdens je reis

Naast het halen van de juiste vaccinaties, is het ook belangrijk om tijdens de reis zelf maatregelen te nemen om gezond te blijven. Denk hierbij aan het drinken van alleen gekookt of gebotteld water, het vermijden van rauwe groenten en het dragen van bedekkende kleding om insectenbeten te voorkomen.

In Vietnam moet je vooral oppassen voor dengue (knokkelkoorts), wat overgedragen wordt door muggen. Goede bescherming tegen muggen is dus essentieel. In Zuid-Afrika loopt men vooral tijdens het regenseizoen risico op malaria in bepaalde regio’s, zoals rondom het Kruger Park. Het gebruik van malariaprofylaxe kan dan aangeraden worden.

Terug thuis: nazorg en gezondheidstips

Eenmaal terug van je reis wil je natuurlijk nagenieten zonder zorgen over gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om ook bij thuiskomst alert te blijven op symptomen die kunnen wijzen op late reisgerelateerde ziektes.

Als je klachten hebt die kunnen duiden op een infectieziekte, is het verstandig om contact op te nemen met een arts en te vermelden dat je recent in Vietnam of Zuid-Afrika bent geweest. Tot slot is het goed om na te gaan of er nog vervolgvaccinaties of boosters nodig zijn om jouw bescherming compleet te maken.